Alle Emner


Nyhed | Sønderjylland i skyggen af Det Tyske Rige

image

Den 10. juli 1920 overskred Christian d. X den gamle grænse mellem Danmark og Tyskland. 

Siddende på en hvid hest gjorde han sit indtog i det genvundne Sønderjylland. Tysklands nederlag i 1. Verdenskrig gjorde det muligt at genvinde en del af det land, der gik tabt i 1864.

De første år efter genforeningen var dramatiske. Hitlers magtovertagelse i 1933 skabte frygt for at tyskerne ville kræve Sønderjylland tilbage, hvilket i 1930’erne i dramatisk grad påvirkede dansk udenrigspolitik og var en væsentlig årsag til Samarbejdspolitikken under Tysklands besættelse af Danmark.

Med Bonn-erklæringen den 29. marts 1955 fandt Danmark og Tyskland vej til et samarbejde i grænselandet, der varetog de nationale mindretal på begge sider af grænsen.Nyhed | Scavenius og Samarbejdspolitikken

image

Den 9. april 1940 blev Danmark besat af Hitlers Tyskland. I løbet af få, dramatiske timer besluttede Stauning-regeringen at samarbejde med besættelsesmagten. Det blev indledningen til en af de mest forkætrede og omdiskuterede perioder i Danmarks historie. For det ramte dybt i den danske folkesjæl, at vi ikke kun overgav os, men ligefrem samarbejdede med besættelsesmagten.

Erik Scavenius, udenrigsminister fra 1940 og statsminister fra november 1942 og frem til den 29. august 1943, skulle blive synonym med Samarbejdspolitikken. 

En dreven diplomat og politiker, der holdt Danmark fri af krigens værste følger, men som havde en stil og en fremtoning, der gjorde ham foragtet og afskyet i sin samtid.